keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Pasta Carbonara

Useimmat pasta carbonarat joihin törmään ravintoloissa, tai reseptit, joita löytyy suomeksi, sisältävät aineksia, joita kunniallinen italialainen ei carbonaraansa lisää. Kermaa tai sipulia ei carbonara tarvitse, jos valmistat sen oikein. Raaka-aineita ei ole monta, mutta ehdoton sääntö on, että sinun on käytettävä vain niitä parhaita! Resepti on todella yksinkertainen, joten parhaat raaka-aineet takaavat maistuvan tuloksen.

Sääntö numero uno: unohda pekoni. Hae kauppahallista kunnollista savustettua pancettaa tai guancialea eli sianposkea. Itse hain pancettaa. Osta kokonainen pala, älä pyydä siivuttamaan sitä.



 Pasta Carbonara

4:lle

400 g linguine-pastaa
150 g pancettaa
2 kananmunaa
1 dl parmesaania raastettuna
1 dl pecorino romanoa raastettuna
tuoreeltaan rouhittua mustapippuria


 1. Pilko pancetta kuutioiksi ja ruskista ne pannulla.
2. Keitä pasta ohjeen mukaan. Muista keitinveteen hyvä suola.
3. Sekoita valmiiksi juusto ja kananmunat keskenään kulhossa.
4. Siivilöi pasta ja kaada se pancetta-palojen päälle pannuun. Sekoita hyvin ja rouhi päälle mustapippuria. Ota pannu liedeltä ja kaada päälle muna-juustosekoitus. Muna-juustoseos kypsyy pastan kuumuudessa, joten sekoita pasta hyvin.

Jaa pasta annoksiin ja laita tarjolle vielä parmesaania ja mustapippuria myllyssä.

(Jos kuitenkin tykkäät muokatuista versioista katso myös Carbonara suomalaisittain)


tiistai 22. tammikuuta 2013

Kesäkurpitsapaistos ja Prosciutto-gorgonzolakanaa

Kuten useimmat, olen liian laiska kokkaamaan itselleni mitään hyvää, mutta teen mielelläni ruokaa ja kokeilen uusia juttuja ystävieni kanssa. Ruoanlaitosta saa eniten iloa, kun sen voi jakaa jonkun kanssa, juoda samalla ehkä pari lasia hyvää valpolicellaa ja jutella mukavia. Sitä paitsi, en minä kaipaa omaa arvostustani ruuasta, vaan jonkun muun. Minusta on erityisen ihanaa, kun opin jotain uutta ystäviltäni ja heiltä tulevatkin parhaat ideat, kun kokeilen uutta.

Kesäkurpitsapaistoksen valmistuksen opin ystäväni italialaiselta aviomieheltä. He valmistivat sitä kesällä vieraillessani Roomassa. Istuimme terassilla syömässä ja joimme calabrialaista viiniä, joten tästä ruokalajista minulla on lämpimiä muistoja. Palatessani kotiin muistin reseptin suunnilleen, mutta en täysin tarkasti, mikä on varmasti osittain calabrialaisen viinin syytä... Joten jos tästä joskus tulee palautetta, että resepti ei kylläkään mene näin, niin voin kertoa olleeni pienessä hiprakassa.



 4:lle

Prosciutto-gorgonzolakana

4 kanafilettä
40 g gorgonzola-juustoa
 8 siivua prosciutto-kinkkua

1. Leikkaa kanafileisiin "tasku". Laita vain hieman suolaa ja mustapippuria kanan pintaan. Täytä tasku gorgonzolalla. Kääri kaksi siivua prosciuttoa kanafileen ympärille tiukasti, kiinnitä vielä hammastikulla, jos et saa kinkkua pysymään fileen ympärillä.
2. Kuumenna pannu ja paista fileisiin kauniin ruskea pinta.
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja paista fileitä vielä n. 20 minuuttia uunissa.

Kesäkurpitsapaistos

2 kesäkurpitsaa
Oliiviöljyä
Parmesaaniraastetta
Korppujauhoja

1. Leikkaa kesäkurpitsat reilun kokoisiksi kuutioiksi.
2. Kiehauta hieman vettä kattilassa ja suolaa vesi. Lisää kuutiot veteen. Vettä tulisi olla sen verran että keskurpitsakuutiot jäävät juuri pintaan, eli ei kovin paljon. Anna kiehua noin 10 minuuttia.
3. Valuta kesäkurpitsakuutiot. Kuumenna uuni noin 230-250 asteeseen. Levitä valutetut kesäkurpitsakuutiot laakean astiaan. Lorauta päälle hieman hyvää oliiviöljyä, kourallinen korppujauhoa sekä kourallinen parmesaania ja laita paistos uuniin. Anna gratinoitua noin 10 minuuttia (seuraa pinnan kypsymistä!)






keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Antipasti eli italialaiset alkupalat. Tähän tarvitaan myös muutama ystävä ja hieman proseccoa.

Minulla on hienoja muistoja niistä päivistä, kun olemme kokoontuneet ystävieni kanssa yhteen herkuttelemaan italialaisilla alkupaloilla. Ne ovat olleet lämpimiä kesäpäiviä, jolloin on pelkästään vain hauska olla yhdessä ja juoda hieman viiniä. Italialaiset alkupalat eli antipasti sopivat hyvin illanviettoon tai hieman juhlavamman aterian aloitteluun ja raaka-aineissa on mistä valita, kun vain hieman käyttää mielikuvitustaan.


Hyvään antipastopöytään kannattaa varata muutamia eri leikkeleitä ja juustoja.

Esimerkkejä

Leikkeleet
Prosciutto di Parma (ilmakuivattua parmankinkkua)
Salame di Napoli (napolilainen salami)
Bresaola (ilmakuivattua naudanlihaa)
Salamino calabrese (tulinen calabrialainen pikkusalami)

muita: Coppa, salame veneto, salame milano, salame felino, ventricina, finocchiona (fenkolisalami)

Juustot
Parmesaani (hyvistä kaupoista löytyy myös pitempään kypsytettyjä, aromaattisia parmesaaneja)
Taleggio (vaalea lehmänmaidosta valmistettu pehmeä homejuusto)
Gorgonzola (sinihomejuusto)
Provolone piccante (kypsytetty puolikova juusto)

muita: Asiago, erilaiset pecorinot (mm. toscano, tryffeleillä maustettu, pitkään kypsytetty tai nuori juusto) Montasio, Fontina, Toma



Juustot ja leikkeleet ovat ehkä pääosassa, mutta niiden seuraksi tarvitaan kaikkea muuta pientä mukavaa, kuten erilaisia vihanneksia öljyssä ja leipätikkuja. Makujen tulee korostaa toisiaan.

Vihannekset öljyssä löytyvät yleensä valmiiksi purkeissa kaupan säilykeosastolta. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, jos herkut täytyy laittaa esille nopeasti.

Esimerkkejä:

Grillattuja artisokkia, munakoisoja, paprikoita tai kesäkurpitsoja


Leipätikkuja tai patonkia, kaupasta löytyy usein eri tavalla maustettuja

Viikunahilloa juustojen seuraksi

Artisokkapestoa, basilikapestoa tai punaista pestoa leipätikuille tai leivälle (kts. artisokkapeston ohje http://mantelikeksi.blogspot.fi/2012/12/artisokkapesto.html)

Leipäpalojen dippailuun voi myös tehdä herkullisen kastikkeen:

1 dl EV oliiviöljyä
½ dl valkoista balsamicoa
1 tl hunajaa
merisuolaa myllystä

Sekoita kaikki ainekset hyvin ja laita kulhoon tarjolle






tiistai 8. tammikuuta 2013

Lasagne

Uunissa valmistettavista pastoista lasagne on mielestäni parhaimpia. Se on helppo valmistaa, siitä pitävät yleensä kaikki ja makua voi muokata omien mieltymystensä mukaan. En ole vuosikausiin valmistanut makaronilaatikkoa, koska mielestäni lasagnen kanssa voi olla luovempi. Se on juuri sopivaa ruokaa sunnuntaipäivänä, kun ulkona pyryttää lunta ja on parempi pysyä sisällä kokkailemassa mukavassa seurassa.

Tämä lasagne sai hieman persoonallisuutta pinaatilla maustetuista lasagnelevyistä, peperoncino-chilipippurista sekä valkokastikkeeseen sekoitetusta pecorino-juustosta.


















Lasagne

Jauhelihakastike
3 rkl EV oliiviöljyä
1 prk à 400 g tomaattimurskaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
400 g nauta-sikajauhelihaa
1 lihaliemikuutio
mustapippuria
peperoncino-chilipippuria
suolaa
kourallinen basilikanlehtiä
ripaus sokeria

Vaalea juustokastike:

50 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
n. 1 ltr maitoa
1 dl pecorino romano-raastetta
valkopippuria
jauhettua muskottipähkinää

9-12 lasagnelevyä (halutessasi pinaatilla maustettu)

Päälle 2 kpl mozzarellaa siivuiksi leikattuna

1.  Kuullota pilkottua valkosipulia ja sipulia oliiviöljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista se. Kaada sekaan tomaattimurska. Mausta  lihaliemikuutiolla, mustapippurilla, peperoncinolla ja basilikanlehdillä. Lisää ripaus sokeria ja anna kiehua. Maista ja lisää maun mukaan suolaa. Jätä kastike hautumaan.
2. Valmista juustokastike: sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauho. Lisää vähitellen maitoa kun kastike sakeutuu. Lisää mausteet ja anna kastikkeen kiehahtaa. Lisää lopuksi pecorinoraaste.
3. Voitele laakea vuoka. Levitä pohjalle juustokastiketta ja lado kerros lasagnelevyjä (n. 3-4 kpl). Laita kerros jauhelihakastiketta levyjen päälle ja sen päälle kerros juustokastiketta. Tee näin myös seuraava kerros. Viimeisenä päälle tulee kerros lasagnelevyjä ja sen päälle juustokastiketta. Lado päälle vielä 2 kpl viipaloitua mozzarellaa.
4. Laita lasagne 175-asteiseen uuniin n. 45 - 60 minuutiksi. Seuraa lasagnen kypsymistä.