Hyvään antipastopöytään kannattaa varata muutamia eri leikkeleitä ja juustoja.
Esimerkkejä
Leikkeleet
Prosciutto di Parma (ilmakuivattua parmankinkkua)
Salame di Napoli (napolilainen salami)
Bresaola (ilmakuivattua naudanlihaa)
Salamino calabrese (tulinen calabrialainen pikkusalami)
muita: Coppa, salame veneto, salame milano, salame felino, ventricina, finocchiona (fenkolisalami)
Juustot
Parmesaani (hyvistä kaupoista löytyy myös pitempään kypsytettyjä, aromaattisia parmesaaneja)
Taleggio (vaalea lehmänmaidosta valmistettu pehmeä homejuusto)
Gorgonzola (sinihomejuusto)
Provolone piccante (kypsytetty puolikova juusto)
muita: Asiago, erilaiset pecorinot (mm. toscano, tryffeleillä maustettu, pitkään kypsytetty tai nuori juusto) Montasio, Fontina, Toma
Juustot ja leikkeleet ovat ehkä pääosassa, mutta niiden seuraksi tarvitaan kaikkea muuta pientä mukavaa, kuten erilaisia vihanneksia öljyssä ja leipätikkuja. Makujen tulee korostaa toisiaan.
Vihannekset öljyssä löytyvät yleensä valmiiksi purkeissa kaupan säilykeosastolta. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, jos herkut täytyy laittaa esille nopeasti.
Esimerkkejä:
Grillattuja artisokkia, munakoisoja, paprikoita tai kesäkurpitsoja
Oliiveja (kts. marinoidut oliivit http://mantelikeksi.blogspot.fi/2013/03/insalata-al-salmone-lohisalaatti.html)
Leipätikkuja tai patonkia, kaupasta löytyy usein eri tavalla maustettuja
Viikunahilloa juustojen seuraksi
Artisokkapestoa, basilikapestoa tai punaista pestoa leipätikuille tai leivälle (kts. artisokkapeston ohje http://mantelikeksi.blogspot.fi/2012/12/artisokkapesto.html)
Leipäpalojen dippailuun voi myös tehdä herkullisen kastikkeen:
1 dl EV oliiviöljyä
½ dl valkoista balsamicoa
1 tl hunajaa
merisuolaa myllystä
Sekoita kaikki ainekset hyvin ja laita kulhoon tarjolle
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti