tiistai 23. helmikuuta 2016

Umbria - paluu keskiaikaan

Umbria sijaitsee Toscanan, Marchen ja Lazion maakuntien välissä, keskellä Italiaa. En tiennyt ennen Umbriasta paljonkaan, vain sen verran osasin sanoa, että Perugia on Umbrian pääkaupunki. Viime keväänä minulla oli mahdollisuus kierrellä Umbrian kyliä ja kaupunkeja ja ihastuin vihreään maakuntaan, jonka kukkuloiden laella kukoistaa edelleen keskiaikaiset linnoitukset ja muurit. Joka puolella on ihmeellisen vihreää ja villiä kasvustoa. Toscanan kukkulat ovat "siistittyjä" ja sypressit kasvavat näteissä riveissä. Umbria sen sijaan antaa vaikutelman villistä luonnosta, jota reunustavat kukkulat ja Apenniinien vuoristo. Läntisessä osassa maakuntaa, lähellä Toscanan rajaa sijaitsee Trasimeno-järvi, kuuluisa roomanaikaisesta taistelustaan. Sanotaan, että vieläkin pintaan saattaa pulpahtaa roomalaisten kypäriä.

Trasimeno, Castiglione del Lagosta kuvattuna


Castiglione del Lago

Rocca Del Leonen torni ja oliivipuutarha

Castiglione del Lago on Trasimeno-järven isoin kylä. Kaupunkeja järvellä ei ole ja sen ansiosta turkoosi vesikin on hyvin puhdasta ja siellä voi uida. Syvimmillään järven vesi on vain noin 3 metriä ja kuivina vuosina voi syvyys pahimmillaan laskea vain 1,5 metriin. Trasimenon kalastajien veneet ovat tämän takia tasapohjaisia. Castiglione del lagon ympäristössä on rantoja, joissa voi paistatella kesäpäivää, tai napata lautan yhteen järven saarista. Castiglione del Lagon tärkein nähtävyys on Rocca del Leone, keskiaikainen linnoitus, jonka käytäviin ja museoon voi tutustua paremmin pientä maksua vastaan.

Perugia

Perugia on Umbrian suurin kaupunki, joka sijaitsee keskellä maakuntaa kukkulan laella. Kaupunki oli aikoinaan Etruskien perustama, roomalaisten valloittama, sen jälkeen keskiaikainen valtio. Kaikkien sen asuttamien kansojen vaikutus ja kädenjälki näkyy edelleen kaupungissa. Kaupunkia ympäröi etruskien ja roomalaisten muurit, ylhäällä kaupungin keskusta on edelleen samannäköinen kuin keskiajalla. Perugian rautatieasemalta ylhäälle kaupunkiin pääsee kätevästi minimetrolla, joka kapuaa ylös raidetta pitkin. Perugiassa asui aikoinaan kuuluisia taiteilijoita, mm. Perugino, jonka teokset koristavat kaupungintaloa, Palazzo dei Prioria. Kaupungin muurien sisältä löytyy paljon etruskien aikaisia rakennelmia, kuten valtava portti Porta Augusta, joka johtaa kaupunkiin ja jonka keisari Augustus päätti koristella omalla nimellään valloittaessaan Perugian. Perugia on kuuluisa Perugina-suklaastaan ja erityisesti baci-merkkisistä konvehdeistaan. (Baci=suukot) Perugiassa voi kävellä pitkin päivää löytäen merkkejä eri aikakausilta joka kulman takaa. Ihmeellisintä on se, että kaupunki on kuin menneestä maailmasta ja samalla moderni elämä kukoistaa noissa samoissa kivirakennelmissa. Ihmiset istuvat katukahviloissa juomassa Aperol Spritziä ja räpläävät puhelimiaan roomalaisten muurien alla. Ihaistuin tähän kaupunkiin.

Orvieto

Orvieto on kaupunki kukkulan laella, joka  on Suomessa tunnettu ehkä lähinnä kyykky-valkoviinistä, joka kantaa tämän kaupungin nimeä. Kaupunki on siitä erikoinen, että kukkulalla on täysin jyrkät seinämät, mikä tekee siitä kakun mallisen.

"Orvieton kaupunki on korkea ja omituinen". Keramiikkataidetta Orvieton kaduilta.

Paikan hienoimpia nähtävyyksiä on Duomo eli paikan tuomiokirkko, jonka etufasaadi on näyttävästi kullalla ja maalauksin koristeltu. Hienointa siinä on kuitenkin kirkon sisällä sijaitseva pieni kappeli (Cappella di San Brizio), joka on valmistunut 1400-luvulla. Kappeli on kuuluisa Signorellin freskoista, joissa kuvataan ihmisten perisyntiä, antikristusta, viimeistä tuomiota, sekä helvettiin päätymistä tai taivaaseen astumista. Freskot ovat siitä erikoisia, että suuri osa hahmoista on alasti. Itseäni sykähdyttivät kuitenkin eniten luurangot, joihin muodostuu "liha" kun ne astuvat taivaaseen. Hieno nähtävyys, vaikka uskonto ei kiinnostaisikaan.
Orvieton kadut ja rakennukset ovat suoraan keskiajalta. Pienillä kujilla myydään laventelista tehtyjä tuotteita, paikallista keramiikkaa, sekä tietenkin Orvieto-valkoviiniä ja villisikasalamia. Kaupunki on etruskien perustama ja etruskien kaivoja voi edelleen käydä ihmettelemässä.

Umbria on säilynyt suhteellisen koskemattomana turismilta ja sen takia se on autenttista elämystä hakevan matkailijan unelmakohde. Monet kaupungit ja kylät ovat säilyneet samanlaisina mitä ne ovat olleet vuosisatojen ajan, jotkut jopa tuhansia vuosia. Nykyaikainen elämä elää linnoissa ja raunioissa. Firenzen valtavien turistimassojen jälkeen Umbriassa tuntuu siltä, että voi hengittää maalaisilmaa ilman stressiä ja rihkamaa takataskusta tyrkyttäviä kaupustelijoita. Jokainen kylä ja kaupunki on erilainen ja niillä on erilaiset tarinat ja historia takanaan. Umbriasta löytyy myös viinin- ja oliivinviljelijöitä, jotka avaavat cantinansa matkailijoille. Muita näkemisen arvioisia kaupunkeja Umbriassa ovat mm. historiallinen Spoleto sekä Assisi, Fransiskus assisilaisen kaupunki.


Orvieton kujia
Roomalainen "vesihana" Spoletossa


Spoleton akvedootti