keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Sinisimpukoita. It's a family thing.

Perheeni on siinä mielessä erikoinen, että ainoa asia mistä oikeastaan puhumme keskenämme tuntikausia, on ruoka. Minulla on kaksi siskoa ja äiti, jota myös ystäväni kutsuvat Masterchefiksi. Tunnen paljon kovatasoisia ruuanlaittajia, mutta mielestäni äitini ruoka on aina parasta. Ja koetan olla puolueeton. Äiti on opettanut minua keräämään sieniä, käyttämään yrttejä ja kaikkea mitä vain voin saada luonnosta irti. Äiti pysäyttää minut, kun yli-innokkaana olen huitaisemassa naamaani myrkkymarjoja, joten suurkiitos siitä.

Siskoni ja lankomieheni ovat innokkaita ruuanlaittajia ja aina kun kokoonnumme yhteen, pöydässä on pelkästään parasta ja kukin saa osoittaa taitonsa omalla sektorillaan. Lankoni leipoo niin paljon, että häntä on pyydetty muutamaan otteeseen rajoittamaan keittiössä vietettyä aikaa. En tiedä mikä tätä porukkaa vaivaa, kai se on jokin tarttuva tauti.

Vähän aikaa sitten kokoonnuimme syömään äitini, tätini ja siskoni perheen kesken. Tätini on myös hyvin innoissaan ruuasta, mutta hän ei ehkä ole tarkemmin perehtynyt ruuanlaiton tekniseen puoleen. Hän toi mukanaan pussillisen sinisimpukoita alkupalaksi illalliselle. Keittiössä hän tiedusteli, että mitenköhän kyseisiä nilviäisiä valmistetaan. Kysyin vähän ymmälläni, että miten hän kuvittelisi valmistelun suunnilleen menevän. Tätini olisi kuulemma heittänyt simpukat pesemättä kanaliemeen, antanut porista siellä tovin ja pistänyt tarjolle. En osaa kuvitella miltä tämä herkku maistuisi, enkä välttämättä halua tietääkään, joten tarjouduin valmistamaan simpukat itse.



Sinisimpukat

1 kg Sinisimpukoita
½ dl Extraneitsytoliiviöljyä
2 kynttä valkosipulia tai yksi punasipuli
n. 1 dl pieneksi pilkottua aurinkokuivattua tomaattia
2-3 dl valkoviiniä
1 tl merisuolaa
Kourallinen silputtua persiljaa
Sitruunalohkoja ja tuoretta patonkia tarjoiluun

1. Puhdista ja harjaa simpukat hyvin viileässä vedessä. Leikkaa saksilla pois mahdollinen "parta". Aukiolevia simpukoita voi kevyesti kopauttaa kuoreen. Jos se sulkeutuu, elukka on elossa. Jätä simpukat veteen lillumaan.

2. Kuullota pilkottua valkosipulia (tai punasipulia) reilussa oliiviöljyssä isossa kattilassa. Lisää sitten pilkotut aurinkokuivatut tomaatit. Lisää valkoviini, suola, hieman persiljaa ja anna kiehahtaa.

3. Lisää simpukat liemeen ja laita kansi kattilan päälle noin 5 minuutiksi. Kääntele varovasti kiehumisen aikana. Kun simpukat ovat auenneet, ota kattila pois liedeltä ja lisää loput persiljasilpusta. Tarjoile simpukat sitruunalohkojen ja tuoreen leivän kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti