torstai 28. tammikuuta 2016

Talvipäivän punajuuririsotto

Firenzessäkin on kylmää ja pilvistä talvella. Kosteus tekee olemisesta välillä sietämättömän, sillä kylmyys menee luihin ja ytimiin. Meillä on kotona onneksi keskuslämmitys (lattian kautta) mikä on harvinaista Italiassa. Yleensä lämmitys toimii kaasulla lämpenevillä pattereilla ja lämmitys on järkyttävän kallista. Moni tyytyy hytisemään villapaitakerroksen alla kuumavesipullo sylissä, laittaen lämmityksen päälle ainoastaan pariksi tunniksi päivässä. Ensimmäisenä talvenani Italiassa olin kuumeessa kolme viikkoa, kun kroppa ei ollut tottunut tähän kosteaan kylmyyteen. Onneksi kevät tulee pian.

Tähän aikaan vuodesta Firenzessä ei ole kauheasti tekemistä, eikä ulos tee mieli lähteä, jos aurinko ei paista. Jos sattuu käymään Firenzessä talviaikaan, kannattaa käydä museoissa, koska ne eivät ole täpötäynnä ihmisiä. Jokaisen kuun ensimmäisenä sunnuntaina kaikkiin valtion omistamiin museoihin sisäänpääsy on ilmainen. Olen käynyt pari kertaa ihailemassa Michelangelon Daavid-patsasta ja Medicien valtavassa ja koristeellisessa Boboli-puutarhassa, ilman pääsymaksua ja hirveää ihmismassaa.

Talvella tekee mieli lämmittäviä ja tuhteja ruokia.Punajuuririsotto on helppo talviruoka, joka on sen verran täyteläinen ettei se tarvitse ollenkaan lihaa kaverikseen. Talvella kannattaa käyttää enemmän juureksia, kun tuoreita vihanneksia (varsinkaan lähellä tuotettuja) ei ole saatavilla.



Punajuuririsotto
2-3:lle 

250 g Arborio-risottoriisiä
1 salottisipuli
1 dl valkoviiniä
3 rkl oliiviöljyä
2 keitettyä punajuurta
8 dl kasvislientä
1 tl hunajaa
2 rkl sulatejuustoa 
2 rkl parmesaania
rucolaa

Valmista kasvisliemi. Pilko salottisipuli pieneksi ja kuullota se oliiviöljyssä. Lisää riisi ja kuullota se öljyssä. Lisää valkoviini, anna imeytyä riisiin ja lisää sen jälkeen kasvislientä pienissä erissä. Pilko punajuuret pieniksi kuutioiksi ja lisää ne riisiin. Lisää teelusikallinen hunajaa ja hiljalleen kasvislientä sitä mukaa mitä riisi imee sitä. Kun riisi on kypsää, sekoita sulatejuusto ja parmesaani joukkoon, mausta mustapippurilla. Ota risotto pois liedeltä. Koristele annokset parmesaanilla ja tuoreella rucolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti