perjantai 19. joulukuuta 2014

Lohiantipasto - pala Suomea ja Italiaa

Palasin kotiin joululomille. Puolet matkalaukun painosta koostui salameista, juustoista sekä muista herkuista mitä toin kotiin tuliaisiksi ja se matkalaukku painoi PALJON, mistä löytyy todisteena hiertymät kämmenissä raahatessani sitä Firenzestä Rooman kautta Ouluun.

Kotona kuuntelin äitini juttuja ruokapettymyksistä, mihin valitettavan usein Suomessa törmää, koska raaka-ainetta ja sen ominaismakua ei osata korostaa ammattilaispiireissäkään paljon. Esimerkkinä toimii pikkujouluillallinen, jossa alkupalana paahtoleivän palanen, jonka päällä pieniä pakastekatkarapuja, pääruokana lihaa, haaleita perunoita, kesäkurpitsaa maustettuna herkkusienellä ja koristeena mangonpalanen(!)... Valkosuklaamousse jälkiruokana oli kuulemma hyvä, mutta tämä mauton gourmet-elämys maksoi 49 euroa per lärvi. Italiassa olisi melko raivostunutta porukkaa.

Hyviä raaka-aineita käsitellään väärin ja lautaselta löytyy mitä oudompia yhdistelmiä, mikä pilaa koko annoksen. Ongelmana on myös, että nuoret kokit oppivat kaatamaan ravintoloissa valmisteet pussista paistopellille ja siitä lautaselle, minkä odotetaan riittävän asiakkaalle. Jos Suomessa asiakas ei osaa odottaa enempää, eikö suunta ole aina vain alaspäin? Siksi onkin todella harvinaista, että käyn Suomessa ravintoloissa. Sen ei pitäisi olla näin, minun ei pitäisi aina pettyä ja maksaa siitä kovaa hintaa.

Nyt kun olen täällä, haluan samalla tehdä ruokaa, jossa voin yhdistää suomalaisia ja italialaisia elementtejä ja haluan myös osoittaa miten jostain hyvin yksinkertaisesta voi luoda todella miellyttävän makuelämyksen.

Siksi tein tällaisen lohialkupalan, joka sopii myös juhlaan näin joulun aikaan


Lohiantipasto
4:lle

4 pienehköä kesäkurpitsaa (pienet ovat maukkaampia!)
200 g kylmäsavulohta
4 palaa hyvää ruisleipää
rucolaa
50 g grana padano- tai parmesanlastuja
balsamicosiirappia

Kastike kesäkurpitsoille:
4 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
tippa hunajaa
hieman chiliä (peperoncinoa)
suolaa

Leikkaa kesäkurpitsat pitkittäin siivuiksi ja asettele ne vierekkäin. Ripota suolaa, joka viipaleelle, jotta kesäkurpitsasta alkaa irrota nestettä. Jätä puoleksi tunniksi itkettymään.
Valmista kastike. Sekoita kaikki ainekset, laita valkosipulinkynsi kokonaisena, mutta leikkaa siihen viilto, jotta se pääsee maustamaan öljyä juuri sopivasti.

Pyyhi kesäkurpitsoista neste, kun aika on kulunut loppuun. Lämmitä pannu kuumaksi ja paahda kesäkurpitsasiivut pannulla ILMAN ÖLJYÄ, jotta ne kypsyvät ja saavat hieman väriä.
Laita paahtuneet viipaleet öljyseokseen. Poista valkosipulinkynsi.

Kokoa annos: Laita ensin kastikkeessa maustuneita viipaleita pohjalle. Paahda ruisleipää uunissa hieman, jotta siitä tulee rapea ja lisää se lautaselle. Lisää leivän päälle kylmäsavulohisiivu. Koristele rucolalla, grana- tai parmesanlastuilla sekä balsamicosiirapilla.

Yksinkertaista, mutta todella hyvää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti