maanantai 8. joulukuuta 2014

Polpo al sugo - Mustekalaa tomaattikastikkeessa


Mustekalan valmistamiseen olen tutustunut vasta tänä vuonna, koska Suomessa en usein ole törmännyt kyseiseen otukseen edes pakastealtaissa. Varmasti sitä jostakin saa (kauppahalli, paremmin varustettujen ruokakauppojen pakastealtaat) eli jos ui vastaan niin kerron miten se kannattaa valmistaa italialaiseen tapaan.

Itse tutustuin mustekalan, tai oikeastaan kalmarin valmistukseen ystävieni luona Roomassa. Ystäväni mies valmisti kalmaria tomaattikastikkeessa ja opetti minua puhdistamaan kalmaria oikeaoppisesti. Seuraavan kerran tullessani käymään ystäväni mies hehkutti, että hän haluaa valmistaa minulle jotain todella erikoista ja herkullista: kalmaria tomaattikastikkeessa. Huomautin ystävällisesti, että hän valmisti samaa "erikoisuutta" viimeksi ja opetti minua kädestä pitäen kuinka kalmareita puhdistetaan. Itse sävelsin tämän reseptin viimeksi käydessäni anopilla kylässä. Anoppi paukautti padallisen mustekaloja pöytään ja totesi, että voisin valmistaa niistä jotain. Minähän valmistin ja halusin tehdä jotain samanlaista kuin ystäväni mies tekee näemmä joka kerran käydessäni kylässä.

Tähän käy oikeastaan kalmari tai mustekala kumpi vain. Itse käytin viimeksi pakastettua mustekalaa, mutta tuore kalmari sopii myös oikein hyvin. Tärkeintä on puhdistaa otus hyvin, eri irroittaa "nokka", silmät, aivot sekä reilumman kokoisesta kaverista pintanahka.


Polpo al sugo
4:lle
3 keskikokoista mustekalaa (vähempikin riittää jos teet tätä alkupalaksi)

2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 dl valkoviiniä
400g tomaattikastiketta (ohje alla)
10 oliivia
Chiliä (peperoncinoa)
Persiljaa
Mustapippuria

4 kpl pannulla paahdettua leipäviipaletta

Tomaattikastike:
400g tomaattimurskaa
valkosipulia raastettuna
tilkka öljyä
suolaa + sokeria

Kiehauta tomaattimurska, raasta sekaan hieman valkosipulia, lisää tilkka öljyä, suolaa ja sokeria ja halutessasi yrttejä. Maista, että mausteet ovat tasapainossa

1. Pilko mustekalat n. 2cmx2cm kokoisiksi kappaleiksi.
2. Lämmitä öljy pannulla ja lisää pilkottu valkosipulinkynsi. Laita mustekalakuutiot sekaan.
3. Paista mustekalaa hetki ja lisää valkoviini
4. Kun alkoholi on höyrystynyt pois, lisää tomaattikastike sekä oliivit ja hieman chiliä. Hauduta mustekalaa n. 10 minuuttia. Maista tarvitseeko kastike suolaa.
5. Lisää lopuksi mustapippuria, reilusti pilkottua persiljaa.

Paahda lopuksi leipäviipaleet. Aseta yksi leipäviipale kullekin lautaselle ja lisää mustekalakastike päälle. Koristele halutessasi tuoreella basilikalla. Tarjoa hyvän valkoviinin kanssa. Suosittelen sauvignonia Friulin maakunnasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti