torstai 31. joulukuuta 2015

Panna cotta

Vuosi vaihtuu kohta. Ensimmäistä kertaa olen uutena vuotena töissä ja aamuvuoro uudenvuoden päivänä tietää sitä, että skumpat ja railakkaat aamun pikkutunneille jatkuvat kemut jäävät tällä kertaa välistä. Ehkä se ei ole niin kamalaa kuitenkaan.

Olin myös joulun suurimmilta osin töissä, mutta ehdin sentään jotain herkkuja valmistaa kotosalla. Valitsin panna cotan jouluaterian jälkiruoaksi. En valmista kovin usein jälkiruokia, mutta panna cotta kuuluu lemppareihini, koska siitä voi tehdä raikkaan version viimeistelemällä se marjoilla, tai täyteläisemmän viimeistelemällä suklaa- tai karamellikastikkeella. Itse en ole kovin sokerihiiri, joten tykkään marjaisan raikkaasta versiosta. Tuhdin jouluaterian jälkeen sitä kaipasikin hieman jotain raikasta täydentämään kokonaisuuden.



Panna cotta marjoilla ja sitruskastikkeella.
4:lle

2 dl kermaa
2 dl täysmaitoa
½ dl sokeria
1 vaniljatanko
3 liivatelehteä

Sitruskastike:

raastettu sitruunankuori
raastettu limenkuori
puolikkaan sitruunan ja yhden limen mehu
2 rkl sokeria

marjoja oman mielen mukaan (vadelma+mustikka, mansikat, hillat)

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Halkaise vaniljatanko ja raaputa irti siemenet. Laita kerma ja maito kattilaan, lisää siemenet. Kiehauta nopeasti ja lisää sokeri. Anna porista pari minuuttia ja ota kattila liedeltä. Purista liivatelehdet liiasta vedestä ja sekoita kerma-maitoseokseen. Kaada seos neljään jälkiruoka-astiaan, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin jäähtymään vähintään pariksi tunniksi.

Valmista sitruskastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Kun tarjoilet panna cotan, lisää päälle marjoja ja lusikallinen sitruskastiketta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti