torstai 8. marraskuuta 2012

Risottoa suurella sydämellä

Elän vakaassa uskossa, että tie miehen sydämeen käy vatsan kautta. Rakastan ruokaa ja syömistä ja tunteeni sammahtavat melko varmasti, jos joku ei halua kokeilla uusia ruokia tai syö todella yksipuolisesti roskaruokaa. Sellainen tyyppi ei varmasti minua kestäisikään: olen jatkuvasti innoissani uusista raaka-aineista, kuljeskelen itse metsässä keräämässä sieniä ja marjoja ja mietin mitä herkullista voisin niistä tehdä. Usein päädyn tekemään sienistäni risottoa. Sienirisotto on ehdottomasti hurmausruokaa ja yleensä siitä pitävät kaikki. Kävipä kerran niinkin, että eräs herra ei sattunut pitämään sienistä, eikä minulla tietenkään ollut muuta vaihtoehtoa kuin toivottaa kaverille hyvät jatkot.

Kokkailin hiljattain tätä risottoa miehelle, jota olen halunnut hurmata ruuallani melko usein. Ja hän pitää siitä poikkeuksetta aina, mikä saa minut tyytyväiseksi. En ollut tehnyt hänelle ruokaa pitkään aikaan, joten minun täytyi kaivaa esiin kuivatut herkkutatit sekä muutama suppilovahvero mitä minulla oli jäljellä, sillä tottakai laitan itse keräämäni raaka-aineet ruokaan, jota tehdään tunteella. Uhoan usein hänelle kokatessani että seuraavan kerran hänen täytyy tehdä minulle jotain aivan ihanaa, mutta en ole vielä tähän mennessä päästänyt häntä edes keittiöön. Tai jos olen, olen tullut itse kyyläilemään ja neuvomaan patojen äärelle. Niin, olen tosi ihana, tiedän.

Herkkutattirisotto, paahdettua prosciuttoa ja rucolasalaatti
3-4:lle
1-2 dl kuivattuja herkkutatteja
350 g Arborio-risottoriisiä
8 dl lihalientä
1 dl valkoviiniä
1 rkl voita
1 rkl extraneitsytoliiviöljyä
1 kynsi valkosipulia
30 g parmesaania

4 siivua Prosciutto di Parmaa

Rucolasalaatti:
Kourallinen Rucolasalaattia
Loraus oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
Merisuolaa myllystä

1. Kuumenna uuni noin 225 asteeseen. Laita prosciutto-siivut leivinpaperille yksittäin ja paahda niitä uunissa noin 5 minuuttia, niin että niistä tulee jäykkiä ja rapeita.
2. Kuumenna voi ja öljy pannulla ja lisää pieneksi pilkottu valkosipuli. Lisää sitten liotetut sienet. Muista että herkkutattien pitää liota kylmässä vedessä noin kaksi tuntia ennen käyttöä! Kaada vesi pois ennen käyttöä.
3. Paista sieniä hetki pannulla ja lisää sitten riisi- Anna riisin imaista neste ja rasva itseensä ja lisää valkoviini. Kun viini on imeytynyt, lisää noin desi lihalientä. Jatka lihaliemen lisäämistä sitä mukaa kun riisi imee nestettä.
4. Kun riisinjyvä on kypsä (al dente) lisää parmesaani, nokare voita ja sekoita. Jaa risotto annoksiin.

Sekoita rucolasalaatti kulhossa ja koristele sillä annos. Laita risoton päälle vielä paahdettu prosciutto-siivu. Laita tarjolle myös parmesaaniraastetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti