sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Pitta-leipä

Pitta-leipä on Calabrialainen erikoisuus, jonka löysin sattumalta massiivisesta Culinaria Italia-keittokirjastani. Kirja oli auki työpöydälläni, josta eräs calabrialainen kokki sen hoksasi ja neuvoi minua paistamaan pittaa pannulla kirjassa neuvotun uunin sijaan. Päätin kokeilla.


Pittaleipiä sardelleilla, kapriksilla ja oreganolla sekä
 kirsikkatomaateilla, pestolla ja basilikalla
Pitta-leipä

Noin 4 kpl.

1 ½ dl vettä
n. 4 dl durumjauhoja
1 rkl extraneitsytoliiviöljyä
1 tl suolaa
½ pussia kuivahiivaa

1. Sekoita pieni määrä durumjauhoa ja kuivahiiva keskenään.
2. Sekoita lämpimään veteen oliiviöljyä ja suolaa. Lisää pieni määrä jauhoja johon kuivahiiva on sekoitettuna. Alusta taikinaa ja lisää jauhoja vähitellen ja tarvittaessa. Siirrä taikina nousemaan kun se irtoilee hyvin reunoilta. Anna nousta ainakin tunnin ajan.
3. Jaa noussut taikina neljään osaan. Levitä hieman durumjauhoja sopivalle alustalle ja muotoile taikinasta neljä  noin 15 cm halkaisijaltaan olevia kiekkoja. Jätä hetkeksi nousemaan.
4. Laita pannu kuumenemaan. Nostele pittat yksi kerrallaan pannulle ja paista noin 2 min per puoli. Seuraa pinnan paistumista ja käytä paistamiseen aikaa sen mukaan.

Kun pittat ovat valmiit, voit käyttää niiden päälle mitä vain. Laita Pittan päälle ainekset ja paahda 220-asteisessa uunissa grillivastuksella 5 minuuttia. Tässä itse käyttämiäni makuyhdistelmiä:

Sardellifileitä
Kapriksia
Oreganoa
Ripaus oliiviöljyä
Mozzarellaa

Kirsikkatomaatteja
Basilikapestoa
Ripaus oliiviöljyä
Tuoretta basilikaa (paistamisen jälkeen

Prosciutto crudo
Mozzarella
Tomaattisiivuja
Rucolaa (paistamisen jälkeen)

Paistettuja ohuita munakoisosiivuja
Ripaus oliiviöljyä
Raastettua parmesaania

Päällisaineksissa vain mielikuvitus on rajana. Erilaiset kuivatut yrtit sopivat mausteeksi ja makua saa vaihtelemalla esim. italialaisia leikkeleitä ja juustoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti