lauantai 21. maaliskuuta 2015

Firenzen ruokatorit

Yksi intohimoisen kotikokkaajan iloista on kierrellä pikkuputiikkeja ja toreja ja löytää tällä tavalla uusia mielenkiintoisia ruokia tai elintarvikkeita. En tiedä miksi mieheni ei vaikuta yhtään innostuneelta esitellessäni tryffelitahnaputelia tai peperoncino-chilejä, mutta itsehän saan siitä valtavat kiksit. Huomaan, että hänessäkin alkaa kuitenkin pieni kulinaristi heräillä, mikä tahansa ruoka ei enää kelpaa. Viinienkin täytyy olla tietyistä rypälelajikkeista. Mies leipoo suomalaista pullaa ja pyörittelee sushirullia, mutta perusjutut jäävät silti vielä minulle. Hyvä, että eksoottisuusaspektilla saa edes hieman kiinnostumaan.

Viihdytän siis itseäni ja tylsistytän poikaystävääni raahaamalla hänet ruokatoreille ja pikkuputiikkeihin. Jos haluan valmistaa jotain hyvää tuoreista raaka-aineista, suunnistan Sant'Ambrogion kaupunginosan torille, joka on ihan keskustan tuntumassa. Usein ostan torilta paikalllisia vihanneksia vuodenajasta riippuen, mutta silloin tällöin pieniä erikoisuuksia hemmotellakseni itseäni (tai murustani), kuten tuoreeltaan veitsellä leikattua prosciuttto-kinkkua, paikallisen tuottajan akaasiahunajaa, erilaisia tahnoja (tryffeli, artisokka) tai pecorinojuustoa. Torihallissa myydään myös tuoreita mereneläviä, paikallisia lihoja, makkaroita, sekä lounasleipiä. Sant'Ambrogion tori on avoinna vain klo 14 asti

Lähempänä keskustaa on San Lorenzon ruokatori, mercato centrale. San Lorenzo on suositumpi turistien keskuudessa ja siellä myydäänkin matkailijalle "sopivan" kokoisia pakkauksia pastaa, mausteita, mausteöljyjä, kuivattuja vihanneksia, tahnoja, jne. Hinnat tosin ovat korkeammat kuin Sant'Ambrogiossa. Salamit ja juustot saa kätevästi vakuumiin ja kuljetettua pitemmänkin matkan päähän edelleen syömäkelpoisina. Barolo-salami, toscanalainen pecorino tai uunissa kuivatetut oliivit ovat vakituliaisia Suomeen. Myös hedelmäsinapit ja tryffelitahna on hyvä idea, jos etsii jotain eksoottisempaa. Hedelmäsinappi kuulostaa oudolta, mutta sopii hyvin juustojen kanssa tarjottavaksi. San Lorenzon hallin ruokatori on avoinna suunnilleen klo 14 asti, mutta yläkerran ruokabaarit sen sijaan iltamyöhään.

Jos haluaa bongata ruuan lisäksi muutakin mielenkiintoista, Le Cascinen puistossa n. 3 km:n päässä keskustassa järjestetään markkinat joka tiistai klo 7-14. Elintarvikkeiden lisäksi puistossa myydään vaatteita, asusteita, keittiövälineitä, nahkaa, lemmikkieläimiä, kodintekstiilejä, koriste-esineitä... Lähes mitä tahansa mitä saattaisit tarvita huokeaan hintaan.

Le Cascinen puiston markkinoilta. Kuva selkeästi syksyltä, koska myynnissä on kastanjoita.

Torilta hankittua: Schiacciata-leipää, käsin siivutettua prosciuttoa, nuorta pecorinoa, uunikuivattuja oliiveja, viikunahilloa juustoille sekä tuoretta tomaattia. Ei hullumpi lounas.

Keskustassa sijaitsee myös Eataly (via Martelli), vaativan ruokailijan unelmatavaratalo, josta löytyy korkealaatuisia artesaanituotteita ja ruokakirjallisuutta sekä ravintoloita. Itse käyn vain ihailemassa ihmeellisiä, mutta hintavia tuotteita kauniissa pakkauksissaan. Eatalyn erikoisuudet edustavat koko maan korkealaatuisimpia merkkejä ja tuottajia, mutta itse haluan kuitenkin viedä kotiin yleensä rustiikkeja Toscanalaisia herkkuja ja haen niitä hieman huokeammin San Lorenzosta, joka löytyy ihan vierestä.

Eatalyn jälkiruokia

Ei sovi unohtaa tietenkään viiniä. Jos tulee hankittua kunnon lihakimpale illalliseksi torilta, on sille hyvä hankkia myös sopiva kumppani, joka korostaa lihan makua. Chiantia ja sangiovese-rypäleestä valmistettua viiniä myydään Firenzessä joka korttelissa. Jos en ole kiireinen, marketin sijaan hankin viinin enotecasta, tai vino sfuso-liikkeestä, jossa viini laitetaan tynnyristä pulloon ja korkitetaan paikan päällä. Jos käyn Sant'Ambrogion torilla, käyn monesti myös Bacco nudo-nimisessä vino sfuso-paikassa (Via dei Macci). Liikkeen setä myy friulilaisia viinejä tynnyristä, ja otan yleensä sauvignonia ja cabernet francia. Vien takaisin samat pullot, joihin viini on edellisellä kerralla pullotettu ja saan euron alennusta per viini, Parille pullolle tulee yleensä hintaa alle 6 euroa. Ekologista ja edullista, viini on kaiken lisäksi hyvää.

Enoteca Alla Sosta dei Papin Chiantia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti